![]() |
"De ziel wordt niet volledig gevoed door logica. We worden gevoed door verbeelding" Martin Shaw |
wij pakken de draad weer op. Nu met denkraam 2 in een wenkend perspectief.
...Ik herken jouw verlangen naar het ruwe, het onvoorspelbare, het schurende. Dwalen in het ongerijmde, geconfronteerd worden met jezelf en uiteindelijk rust vinden. Dat is paradoxaal. Maar wel één die waar aanvoelt. Misschien is dat wat spiritualiteit of het geloof ons uitnodigt te doen: niet sussen, maar wakker maken. Niet verzachten, maar verscherpen.
En wat een treffende uitspraak van Martin Shaw, een Ierse verhalen-verteller, die je aanhaalt;
"De ziel wordt niet volledig gevoed door logica. We worden gevoed door verbeelding. Ideeën zijn interessant, maar als we helemaal door verwondering willen worden overmand, is het een verhaal dat dat gaat doen",
Die zinnen raken aan de essentie, vind ik, want verwondering is de drijvende kracht onder goede verhalen. Wij hebben onlogische verhalen nodig. Mythische verhalen die generaties vervoeren als op een draaggolf. Niet omdat ze uitsluitend letterlijk waar zijn en mogelijk wat gestileerd, maar vooral omdat ze een diepere waarheid overbrengen. Die verhalen met krachtige metaforen maken ons gevoelig, weerbaar voor de rauwheid van het bestaan maar ook ontvankelijk voor de schoonheid ervan. Ze geven ons vergezichten. Zo denk ik daarover.
Wilde uitspraak?
En wat is voor jou dan het meest bijzondere en ontembare verhaal? Dat wat over Jezus gaat vind ik. "Jezus is zelf wild' zegt Martin Shaw. Dat zou ik zelf niet zo zeggen. Toch intrigeert het mij. Zo'n uitspraak moet natuurlijk in de juiste context staan. Dat "wilde" verwijst naar een ongetemde, authentieke en diep spirituele aanwezigheid, volgens Shaw. Dingen die vaak verloren zijn gegaan in de institutionele vormen van religie. Dus waar starre dogma's en systemen zijn gaan overheersen.
Shaw stelt dat het christendom, zoals het vaak wordt gepresenteerd, te veel is "gedomesticeerd", zijn oorspronkelijke kracht en mysterie heeft verloren. Door Jezus te beschouwen als "wild", nodigt Shaw ons uit tot een herwaardering van de spirituele diepte en de radicale liefde die Jezus vertegenwoordigt. Dus los van dogma's en beperkingen. Wat Shaw bedoelt, denk ik, is dat Jezus apart en uniek is. Iemand die buiten alle kaders valt, niet in een hokjes is te plaatsen en ook niet is geciviliseerd. Met zo'n uitleg kan ik wel leven.
![]() |
Denkraam 3 |
Een geloofwaardig verhaal.
Jezus verzet zich tegen de heersende structuren en denkmodellen. Hij conformeert zich daar niet aan en gaat een weg die uniek is. Vooral met Pasen. Dwars door alles heen. Wellicht ook terug naar de oorsprong, het paradijs en het diepe herstel van de schepping?
Jezus die verraden is, gemarteld en als crimineel sterft, terwijl de geestelijke en wereldse elite zich van hem ontdoen maar vervolgens opstaat. Ontluisterend voor de heersers. Zijn opstanding is zo onlogisch, zo ongepast binnen onze ratio, dat het bijna absurd is. Maar juist daarom zo krachtig. Niet omdat het past binnen een moderne dogmatiek, maar omdat het volledig buiten onze denkramen valt. Daar zelfs dwars doorheen groeit, vernieuwt en vrucht draagt. Bevrijd. Het is een boodschap die zo rauw en onverwacht is, dat ze onmogelijk verzonnen kan zijn.
Misschien is dat wel het spiegelende schild dat we nodig hebben. Niet een veilig geloof, maar een ontembare waarheid die ons zelf ook dwingt om in de spiegel te kijken. Dus niet het tamme maar juist een gloedvolle natuurlijke erfenis die ons wakker schud, uit onze comfortabele sluimer wekt. Tegelijk ook weerstand biedt. Kortom. Een schild tegen de onzekerheden en bedreigingen van onze tijd.
Een verhaal als bagage.
Ben jij het eens dat we niet in slaap moeten vallen, niet dromen in eigen bubbles en niet in de geromantiseerde natuur? Ook niet in de letterlijke wildernis, niet in een digitale verdoving maar ook niet in de jungle van het leven. Ben je het eens dat wij zo'n spiegelend schild nodig hebben? Een scherp verhaal, een venster op een ontembare waarheid om mee te dragen in een uitgeputte aarde en een wereld die radicaal aan het veranderen is. Een verhaal als een geleide. Als een lied. Kunnen wij zonder leven?
En. Is het misschien zo dat alleen wie wakker blijft, waakt en gevoed is met vast voedsel ook de monsters ziet aanstormen zoals ze werkelijk zijn?
Weerstaat hen.
Meer denkramen? Klik op de volgende links;
![]() |
Denkraam 4 |
Reacties