PLEIDOOI VOOR ANDER CULTUURBELEID



Ruimte voor het onverwachte 

 

Creatief investeren in cultuur

Het huwelijk tussen cultuur en subsidie is vaak die van haat en liefde. Ze kunnen niet met én niet zonder elkaar. De rol van overheden in de wereld van kunst is vaak veelbesproken. Het ligt gevoelig en dat geeft spanning. Maar waar wrijving is, ontstaat ook warmte en glans. En daar ligt naar mijn mening nu juist de uitdaging. Zie deze column als inspiratie voor de denkpiste over vernieuwingen in Kunst & Cultuur in Molenlanden.   

 

Is het woord subsidie achterhaald?  

Een term van de vorige eeuw? Een beladen containerbegrip is het inmiddels wel geworden. Berucht zijn extreme politieke uitspraken als: ‘Cultuur aan het infuus van de overheid’, ‘elitaire kunst en linkse hobby’s’. Tekenend voor het huidige culturele klimaat, maar niet mijn stijl. Een boodschap die breder wordt gedragen, is: ‘Een door overheden financieel gestuurde cultuursector is niet meer van deze tijd’.

 

Een glansrol voor cultuur

Het begrip ‘cultuur’ meer betekenis geven is om te beginnen geen luxe. Dit woord klinkt immers ook wat gedateerd en beladen. De gemeentelijke reikwijdte lijkt nu beperkt tot begrippen als erfgoed en verenigingen. De kunsten lijken daarbij buitenspel te staan. Waarom niet het begrip cultuur in zijn volle breedte oppakken en uitrollen? Bijvoorbeeld van cultuurlandschap en architectuur naar film en inspirerende verhalen. En van immaterieel erfgoed, zoals bijvoorbeeld de zondagsrust, tot creatieve bedrijfs- en jongerenculturen. Wat mij betreft zou het begrip cultuur daarmee de welverdiende glans krijgen.

 

Te midden van het geheel

Er lijkt een verschil tussen overheid en samenleving, maar is dat wel zo? Een ideale overheid is, naar mijn mening, een goede afspiegeling van de samenleving en staat er vooral middenin. Ze werken met elkaar samen en staan elkaar bij. Noem het de doe democratie zo je wilt. Er is altijd kruisbestuiving, interactie en warmte. Zoals in een harmonisch gezin zijn de verhoudingen in principe gelijkwaardig. En er is ook een samenspel in het wendbaar reageren op het onverwachte. Daarbij stimuleren ze elkaar met impulsen. Met liefde, betrokkenheid, aandacht, tijd, geld en het investeren in ontwikkelingen.

 

Positief stimuleren

De maakbare samenleving is achterhaald, overheidsparticipatie is nu het toverwoord. Mijn voorstel is daarom het woord investering in plaats van subsidie te gebruiken in ons beleid. Een investering heeft een bredere betekenis. En beleid is vooral niet door geld gestuurd. In de kern gaat het vooral om een positief stimulerende en waarderende houding. Samenwerken en elkaar ondersteunen waar dit gewenst is. Dus niet sturen maar juist veel ruimte geven voor zelforganisatie en het onverwachte. Cultuur is toch in wezen wie wij met z’n allen zijn: onze identiteit? Hoe we in het leven staan en met elkaar omgaan. Dat willen we niet door geld gedreven maken. Dat is toch armoedig?    

 

Bruto nationaal geluk

Vernieuwingen in kunst en cultuur in Molenlanden zonder overheidsgelden lijken me niet realistisch. Het (investerings) fonds vanuit dorps- en stadsgericht werken is een mooi voorbeeld. Ik zou graag een zetje geven aan nieuwe initiatieven en ideeën op het gebied van cultuur. In de volle breedte dat wel. Dus eigenlijk reactief aansluiten op creatieve ontwikkelingen en deze waarderen. Bijvoorbeeld met impulsgelden voor onderhoud, ontwikkeling van het bestaande en stimulering van nieuwe initiatieven. Belangrijk daarbij is niet alleen te ondersteunen maar ook een tegenprestatie te verwachten. Dus echt een afspraak maken van wederkerigheid. Dat kan mooi maatschappelijk rendement opleveren. En vooral ook maatschappelijke winst: het bruto nationaal geluk!  

 

Kortom, samen bedachtzaam investeren in een warme, initiatiefrijke, betekenisvolle, vindingrijke en creatieve samenleving.  

 

Arie Huisman

Deelnemer werkgroep nieuw Cultuurbeleid Molenlanden  

 

 

Reacties