FORT EN KLIMAATVERANDERING

Stadium 1

Wat is de aanleiding?
De aanleiding is triest maar door de actualiteit van de snelle klimaatverandering worden mijn oude plannen voor de omgeving van Fort Altena ineens actueel. Heftige hoosbuien en extreme hitte vragen immers om rigoureuze reacties. Die liggen al even in de la gereed voor uitwerking.

Wat zit er in hoofdzaak in je plan?
De tijd is rijp voor grootschalige klimaatadaptieve maatregelen. Geen kruimelwerk maar robuust meters maken. Denk aan forse herbossing met streekeigen beplanting, voedselbossen, vernatten, waterbuffering, herstel van het veen voor CO2 opname en het versterken van de biodiversiteit. Ook natuurinclusief bouwen. De nieuwe trend. Al die items zaten al in mijn schetsplan besloten. 10 jaar geleden! Ik had het destijds niet helemaal voorzien maar ze zijn actueler dan ooit. Het stof kan eraf geblazen worden, handen uit de mouwen en fasegewijs uitvoeren.

Wat houden je plannen concreet in?
Bovenstaand collage geeft een soort weergave hoe dat zou kunnen. Successiestadia. In het centrum ligt het fort. Herbebossing ten noorden en waterbuffering ten zuiden.  Alles binnen de cirkels van de klassieke schootsvelden. Mijn cirkels van invloed. Eigentijdse vertaling. Een knipoog naar de historie. Als een groene oase in het monotone cultuurlandschap.

Wat bedoel je met oase?
Een toevluchtsoord voor bepaalde diersoorten met gunstige condities voor hen. Eilanden of refugia's. Ook in steden zouden die plekken kunnen komen voor diersoorten die door verschraling van het landschap verdreven zijn uit het buitengebied. We kunnen daar ook de principes van regeneratieve geneeskunde toepassen. Dus levende pleisters maken die aangedane plekken weer gezond maken.

Wat ga je concreet doen?
Ik ga maar weer eens lobbyen en het plan onder de aandacht brengen. Onderzoeken wat realistisch is en wat haalbaar. Kleine stapjes maken. Kortom mijn gelijk halen.

Meer weten over natuurinclusief bouwen? Klik op link: Duurzaam bouwen
Meer weten over regeneratieve geneeskunde? Klik op link: Stamceltransplantatie
Meer weten over Fort Altena? Klik op link: ArieHuismanSite

Schetsplan korte termijn: Platanen cirkel langs de invalswegen

Huidige toestand met markering schootsveld

Gewenst eindstadium
Overzicht alle stadia waterberging

Reacties