FOLLY IN ONTWIKKELING




Vooraanzicht 

Onderaanzicht



Binnenzijde
Loper met benamingen

Achteraanzicht

Nutteloos maar van grote waarde. 

Het begrip folly is afgeleid van het Engelse woord folly=dwaasheid. Het is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. Dat in tegenstelling tot de 20e-eeuwse Grote nutteloze werken. Een folly is niet een conventioneel gebouw voor huisvesting of andere functies en dient niet in de eerste plaats een ander doel dan decoratie. 

Veel follies zouden wellicht als kunst kunnen worden beschouwd, als ze door een erkend kunstenaar gebouwd zouden zijn in plaats van door iemand die het bouwwerk voor eigen plezier had gebouwd. Als Nederlandse vertaling wordt soms de term vermaaksarchitectuur gehanteerd.

Follies werden in het verleden veel gebruikt voor toevoegingen aan landgoederen. Met name in de 19e eeuw was het gebruikelijk om op een landgoed enige romantische elementen te laten bouwen. Populair waren bijvoorbeeld schijnbare ruïnes, ontworpen grotten, schijn-kapellen en verblijfplaatsen voor kluizenaars. Deze bouwwerken konden door daarin gespecialiseerde aannemers kant en klaar geleverd worden. Rotspartijen werden hierbij nagebootst met kippengaas en beton. Watervallen werden ook vaak aangelegd, waartoe bestaande waterlopen verlegd werden.
Een nog bestaand voorbeeld van een dergelijke aangelegde waterval is te vinden in Park Sonsbeek in Arnhem.
Een "meer democratische" vorm van een folly is het resultaat van de combinatie van fantasie en metselvaardigheden van particulieren. Dit is niet aan tijd en plaats gebonden.
Follies komen overal voor, maar vooral in Engeland zijn er veel te vinden, terwijl het Palais idéal van Ferdinand Cheval in Frankrijk één van de beroemdste is.

Uit: Wikipedia

Reacties